Geschiedenis van de Handhelds

Wie kent ze niet; handhelds. Kleine handzame spelcomputers die je overal mee naartoe kunt nemen. Tegenwoordig heel normaal, je ziet de Nintendo DS en de PSP overal om je heen. Maar handhelds bestaan al zo’n dertig jaar, en er zijn in die tijd een hoop maffe portable speeldingetjes verschenen. Wij gaan deze dertig jaar eens goed bekijken, in drie delen om precies te zijn.

1976

Mattel Auto Race
De geschiedenis van de handhelds begint met een racegame. Tenminste, er kwam wat verbeelding (lees: heel veel verbeelding) bij kijken, maar je kon in dat streepje aan de onderkant van het scherm best een auto herkennen. Deze auto moest je met een schuifknopje tussen drie banen laten wisselen, om zodoende de tegemoetkomende ‘auto’s’ te ontwijken. Deze eerste portable spelcomputer flopte totaal, maar zijn opvolger Mattel Football werd een bescheiden hitje.

1980

Microvision
Als liefhebber van de laatste technologische snufjes was je eind jaren zeventig helemaal het mannetje met de Microvision. Het moest wel goed voelen om deze forse handheld tevoorschijn te tillen en op het kleine LCD-schermpje even achteloos een spelleke te spelen.
Bowling en Star Trek: Phaser Strike waren de spellen die erop gespeeld werden.

1984

Epoch Game Pocket Computer
Dit is de eerste serieus te nemen handheld met verwisselbare spelletjes, en daarmee min of meer de voorloper van de bekende Nintendo Game Boy. Het ding sloeg indertijd in Japan niet aan, dus werden er slechts vijf games voor uitgebracht en werd de handheld niet uitgegeven in de Westerse Wereld. Als je bij je opa en oma op zolder een werkend exemplaar vind, vang je er op Ebay zo een paar honderd euro voor.

1988

NEC PC ENGINE GT LT
Kijk, dit begint erop te lijken. Alle kleine spelletjes die je op je tv moest aansluiten, kwamen op deze handheld uit. In 1988 werd dit echt als de ‘Rolls Royce onder de handhelds’ gezien. Eindelijk had je degelijke knopjes en een kleurenscherm. Hij kostte dan ook aardig wat. Vandaag de dag zou je er omgerekend zo’n 1000 euro voor neer moeten tellen.

Er zullen nog twee delen verschijnen!

Advertenties

Over themediadump

Wij zijn twee jonge, blonde gespierde goden die voor jou al je shit reviewen!
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s